Intuitio

marina tunnus.jpg

Moni on varmasti kuullut puhuttavan gut feelingistä. Se sellainen sisäinen tunne jota ei voi selittää, mutta joka jostain syystä tuntuu oikealta. Ihan kuin sisällä olisi joku viisaampi neuvomassa. Joku jolla on enemmän tietoa kuin itsellä. Intuitio on jonkinlaista tietoa tai ymmärtämistä, mutta emme vastaanota sitä loogisella ajattelullamme. Intuitio tuntuu tiedolta, joka tulee eri taajuudelta kuin tietoinen ajattelumme. Intuition tietoon on usein vaikea luottaa, koska emme osaa järjellä selittää mistä tällainen tunne syntyy. Se ei tunnu loogiselta. Usein uskomme, että jos jotain ei loogisesti osaa selittää niin se tekee siitä automaattisesti mitätöntä. Mutta onko se mitätöntä? Vaikka intuitio tuntuu epäloogiselta, miksi se usein johdattaa meidät oikeille jäljille?

30705971_10155109652281076_5638373765575344128_n.jpg

Intuitiolle löytyy monta selitystä. Psykologi Gerd Gigerenzer selittää intuition niin, että keräämme informaatiota huomaamattamme ja tallennamme sen alitajuntaamme. Kun päätöksentekohetki koittaa, alitajuntamme käy läpi kaiken faktan koskien kyseistä asiaa ja osaa kertoa meille nopeammin kuin tietoinen mieli kuinka meidän olisi parasta toimia. Intuitio on siis joukko kokemuksia, joihin pääsemme käsiksi tiedostamatta. Intuitio linkittää salamannopeasti tietoa yhteen ja tekee tiedon perusteella meille päätöksiä. Tiedostamatonmieli prosessoi sellaista tietoa, jota emme tietoisesti huomaa. Tiedostamatonmieli prosessoi 500 000 kertaa tehokkaammin informaatiota kuin tiedostava mieli. Se linkittää infoa erittäin nopeasti ja osaa aavistaa asioiden seuraukset entisten kokemusten perusteella. Näin se osaa ohjata meitä niin, että selviytyisimme parhaiten. Esimerkiksi ihmisten ilmeet, mitä emme tietoisesti rekisteröi, voivat aiheuttaa meille reaktion. Meille saattaa tulla tietty tunne jostain henkilöstä, vaikka emme tiedosta miksi. Tämä johtuu siitä, että tiedostamatta olemme huomanneet jonkin asian ja se rakentaa meille tietyn tunteen.Tähän tunteeseen olisi kaiken järjen mukaan hyvä luottaa, koska sillä on enemmän tietoa kuin mitä tiedostava mielemme osaa käsitellä.


 

Usein intuitiota sanotaan myös sydämen ääneksi. Olet varmaan kuullut sanottavan ”kuuntele sydäntäsi”. Intuitio on se ääni, joka tuntuu oikealta, mutta emme osaa selittää miksi. Jos katsotaan asiaa biologiselta kannalta, niin ihmisen syntyessä sydän kehittyy ensimmäisenä. Kaiken järjen mukaan siis sydän synnyttää tietoisuuden ennen aivoja. Sydän on läsnä elämässämme kauemmin kuin aivot, joten sillä on enemmän tietämystä kun aivoilla. Niin sanotusti intuitio syntyy ennen järkeämme. Katja Frange kirjoittaa kirjassaan Intuitiolla, että Mayojen kulttuurissa sydän uhrattiin jumalille, koska siinä uskottiin olevan ihmisen viisaus ja sielu. Nykyään ajattelemme toisin. Kaikki kunnia annetaan järjelle ja tunteet ovat toisarvoisia. Me ihmiset haluamme usein järkeillä kaikki asiat ja etsimme loogisia vastauksia tapahtumiin, minkä takia intuitio voi tuntua epäluotettavalta.

30656742_10155109652406076_4943371486405591040_n.jpg

Intuitioon luottaminen voi olla vaikeaa. Järjellä osaamme antaa itsellemme vaikka mitä selityksiä, jotka koittavat kumota sisäisen äänemme ohjeet. Vaikka kuinka järkeilisimme minulle tulee kuitenkin tunne, että teen väärin, jos en kuuntele sisintäni. Uskon, että tämä johtuu siitä, että meille ei ole opetettu muuta tapaa kerätä tietoa, kuin tietoisen mielen kautta. Meille on koulussa opetettu ajattelemaan tietyllä tapaa ja muut tavat voivat sen takia tuntua ”vääriltä”. Olen huomannut, että mitä enemmän uskallan luottaa intuitiooni, sitä helpommin ratkaisen asioita. Vaikka välillä tuntuisikin, että se sisäinen tunne johdattaa väärään suuntaan, niin jossakin vaiheessa kuitenkin havahtuu, että tämä olikin oikea suunta. Intuitio toimii ikään kuin sisäisenä karttana. Intuitio tutkija Asta Raami kirjoittaa: ”Meillä jokaisella on mielessämme valtavasti erilaisia ulottuvuuksia, joista emme suurtakaan osaa ota käyttöömme koskaan”. Tämä tukee ajatustani siitä, että emme vain koskaan ole oppineet ymmärtämään intuitiota ja sitä, että ehkä meillä on muitakin keinoja kerätä validia tietoa kuin tietoisella ajattelulla. Länsimaalainen ajattelumme painottaa vain järjen käyttöä, mutta mitä jos löytyy fiksumpia tapoja suunnistaa? Jokainen ihminen on intuitiivinen, vaikka he eivät tätä ominasuutta itsessään tunnistaisikaan. Kyse on vain siitä onko sitä oppinut käyttämään. Me voimme treenata yhteyttämme intuitioomme ja käyttää sitä samalla tavalla ratkomaan pulmia kuin aivoja.Vastaus ei välttämättä tule sellaisen oivalluksen muodossa missä olemme tottuneet ne saamaan, mutta intuitio voi antaa meille tietoa esimerkiksi tunteen, maun tai vaikka äänen kautta.

The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.

We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.

- Albert Einstein


 

Kaikki ratkaisut ovat jo sisällämme. Meidän pitää vain pysähtyä ja kuunnella, ja uskaltaa luottaa. Usein luottaminen ja asioiden tekeminen pelkän tunteen perusteella on se vaikein juttu. Pitää osata antautua, päästää irti kontrollista. Uskaltaa kokeilla jotain uutta. Pitää opetella luottamaan siihen, että meissä on kaikki tarvitsemamme tieto, vaikka emme sitä tietoisesti ymmärrä. Tämä taito luottaa rakentuu varmasti positiivisten kokemusten kautta. Kun kerran uskaltaa heittäytyä, ja huomaa kuinka sisäinen viisaus kantaa, on helpompi heittäytyä uudelleen. Kun tämä taito harjaantuu, ei enää koskaan tarvitse pähkäillä minne suuntaan lähteä. Intuitio ohjaa meitä. Meidän tarvitsee vain hiljentyä ja kuunnella. En usko, että meille on luotu intuitio ilman syytä. Se on meidän sisäinen kompassimme, jota kannattaa hyödyntää. Sillä on tarkoitus, joten arvosta sitä ja luota siihen. Nyky-yhteiskunta ei välttämättä puolla tätä tapaa suunnistaa, mutta anna sille silti mahdollisuus. Tulet yllättymään miten paljon elämäsi helpottuu, kun sinulla on intuitio käytössäsi.

marina tunnus2.jpg
 
Illustrations by Taika Mannila