Luonnon maadoittava vaikutus

marina tunnus.jpg

 

Koska viimeksi vietit aikaa luonnossa? Otit kengät pois ja annoit ruohon kutittaa jalkapohjiisi. Itse olen huomannut, että viime aikoina olen kaivannut luontoon todella paljon. Mökki viikonloppujen ja Nuuksiossa vietettyjen päivien jälkeen on niin hyvä ja rauhallinen olo, että siihen jää koukkuun. Ihan kuin oman kehon asetukset olisivat palautuneet sen alkuperäisiin asetuksiin. Olo on tasapainoinen. Tasapainon ajoittainen katoaminen voi johtua siitä, että olemme suurimman osan elämästämme sisätiloissa ja luonnonläheisyys jää vähälle. Kun liikumme ulkona, nukumme paremmin, saame raikasta ilmaa ja olemme meille luonnollisessa tilassa. Luonto palauttaa kehomme balanssiin. Se tuo kiireiselle kaupunkielämälle vastapainoa. Luonnossa kannattaisikin juuri tämän takia liikkua mahdollisimman usein. Sillä on parantava vaikutus. Luonnolla on niin sanottu maadoittava vaikutus. Olet varmasti kuullut puhuttavan maadoituksesta, mutta tiedätkö, mitä se maadoittuminen käytännössä on?

 

Kun puhutaan maadoittumisesta, mieleen saattaa nousta stereotyyppisesti paljasjalkainen hippi, joka halaa puuta. En todellakaan tuomitse puiden halaamista tai luonnossa paljain jaloin liikkumista, mutta tiedätkö mitä maadoittuminen todella on? Maadoituminen ei ole vaan lunnonlapsien hauska leikki vaan ihan fyysisesti ja sähköisesti tapahtuva ilmiö. Se on asia, mitä kaikkien pitäisi tehdä ja, mitä teemme ihan huomaamattamme. Maadoittuminen on välttämätöntä hyvinvointimme kannalta ja siitä tulisi olla tietoinen.

 
IMG_2221.jpg

 

Kontaktimme luontoon on nykyään todella vähäistä, koska elämme isoimman osan elämästämme sisätiloissa. Olemme kadottaneet kontaktin maanpintaan, sillä kävelemme asfaltilla ja meillä on koko ajan kengät jalassa. Elämme kerrostaloissa, eli kaukana maan pinnasta. Lisäksi olemme sähköisten laitteiden ympäröimiä ja ne rakentavat jatkuvasti kehoomme jännitettä. Tästä jännitteestä olisi hyvä päästä eroon, mutta yleensä varastoimme sen kehoon ja tunemme itsemme kireiksi ja levottomiksi. Kun kävelemme paljain jaloin sähköstä tuleva jännite maadoittuu maahan. Valitettavan usein kenkämme on kuitenkin tehty muovista ja ne estävät saamasta kontaktin maanpintaan. Ne estävät energian kulun, koska kengät ovat keinotekoista materiaalia. Kumi ei johda sähköä, joten se toimii blokkina madoittumiselle. Kun olemme kontaktissa maahan saamme siitä maadoittavaa energiaa ja saamme johdettua sinne ne jännitteet, mitä sähkö on meihin tuonut. Palaudumme siis oikealla tavalla.

 

Clint Ober on vanhempi mies, joka kärsi unettomuudesta ja kivuista. Hän oli sähkömies ja työskenteli televisiokaapeleiden maadoittamisen parissa. Television kuvan tarkkuus oli riippuvainen siitä, miten hyvin kaapelit maadoitettiin. Hän ajatteli, että jos tv-kaapeleita voi maadoittaa niin miksi ei myös ihmisiä. Ihminen johtaa sähköä eli energiaa, ihan niinkuin kaapelitkin. Joten, mitä jos maakontakti voisi selkeyttää myös ihmisen kehon toimintaa? Ober johti maa energian kaapeleita pitkin omaan sänkyynsä ja huomasi nukkuvansa paremmin kuin koskaan. Näin hän loi maadoittumisesta termin. Maadoittuminen siis lisää kehomme tasapainoa. Clint Ober tutki maadoittumista erittäin paljon ja vietti aikaa Amerikan alkuperäiskansojen parissa. He elivät eirittäin luonnonläheistä elämää ja heillä oli erityinen kontakti maahan. He arvostivat sen parantavaa voimaa. Alkuperäiskansat kehottivat ottamaan kengät pois jalasta, koska ne sairastuttivat ihmisen. He olivat ymmärtäneet, jotain tärkeää jo paljon ennen meitä.

 

Kehomme kerää jatkuvasti jännitettä ympärillämme olevista sähköllä toimivista laitteista. Sähkö ei vain kulje laitteiden sisällä vaan se säteilee myös laitteiden ympärille. Kannamme mukanamme kännykkää, työskentelemme läppäreillä, katselemme telkkaria, käytämme nettiä, kypsennämme ruoka sähköuunissa ja kuivaamme hiuksemme föönillä. Altistumme sähkölle koko ajan. Ennen sähköisiä laitteita ei ollut yhtä paljon kun nyt, joten luonnossa oleilu on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Voit jännitemittarilla seurailla, miten korkea jännite kehossasi on kun oleilet pelkästään kotona. Mittarista voi seurata, kuinka jännite muuttuu, kun astuu ulos nurmikolle paljain jaloin. Jännite laskee lähes nollaan. Kehosi purkaa sähkön maahan ja se pääsee palautumaan. Tässä video, joka selkeyttää jännitteiden kulkua kehossa:

 

Maa kontakti on tärkeää, koska saamme maadoitettu kehossamme olevan sähkön, mutta se on myös tärkeää koska kontakti maahan "lataa" meitä oikealla tavalla. Kuten aijemmissa teksteissäni kirjoitin, kaikki on energiaa ja se tarkoittaa sitä, että myös maapallolla on oma energiakenttänsä. Kun olemme siihen kosketuksessa saamme siitä parantavaa energiaa. Maapalloon koskettaessamme saamme siitä negatiivisesti latautuneita elektroneja. Saamme tietyn taajuuden kehoomme. Nämä elektornit tasapainottavat kehomme toimintaa ja pitävät meidät terveinä. Jos emme kosketa maan pintaa, kehoomme alkaa kerääntyä positiivista lataumaa. Kehomme alkaa täyttyä positiivisesti latautuneista elekrtoneista, mikä aiheuttaa tulehdusta kehoon. Positiiviset elektronit eivät siis ole positiivisia, vaikka niitä sellaiseksi kutsutaan. Tämä positiivinen latauma tekee meidät sairaiksi. Positiiviset elektronit heikentävät immuunipuolustustamme, heikentävät hermostoamme ja tekevät meistä rauhattomia. Toisin sanoen voimme huonommin.

 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöt jotka oleilevat paljon luonnossa kehittävät vähemmän valkosoluja. Valkosoluja mittaamalla voimme tutkia kuinka immuunipuolustuksemme toimii. Valkosolut lisääntyvät veressä silloin, kun kehossa on tulehdustila. Valkosolut siis hoitavat tulehdusta ja lisääntyvät havaitessaan sellaisen. Kun olemme luonnossa ja lataudumme siellä, kehon tulehdustila alkaa paranemaan ja valkosolujen määrä laskee. Tätä ilmiötä on mitattu erilaisten maadoitusmattojen päällä makaavien yksilöiden verestä, joten tulokset eivät voi olla sattumaa. Mitä enemmän olemme luonnossa, eli luontaisessa elinympäristössämme, sitä paremmin voimme.

 
IMG_2205.jpg

 

Loppujen lopuksi tämä on todella looginen asia. Ihminen on osa luontoa, ihan niin kuin kaikki muutkin elävät organismit. Me olemme vain ajan myötä eristäytyneet luonnollisesta tilastamme. Olemme unohtaneet luonnon tärkeyden, rakensimme talot ja teitä, keksimme kumin ja muovin sekä laitoimme kengät jalkaan. Aikoinaan ihmiset kävelivät nahkakengillä tai paljain jaloin ja saivat sitä kautta oikeanlaisen yhteyden maahan. Nykyään eristämme itsemme tältä kontaktilla rakentamalla luonnottomista materiaaleista eristeen maan ja itsemme väliin. Pidä tämä mielessäsi ja varaa itsellesi aikaa mökkeilyyn, uimiseen tai vaikka kalliolla makoiluun. Se antaa hyvää vastapainoa arjen hektisyyteen ja parantaa immuunipuolustustasi. Luonnossa oleilun jälkeen nukkuu paremmin ja kokee itsensä rauhallisemmaksi. Maadoittuminen ei siis ole vain luonnonlapsien keksimä syy halailla puita, vaan se on ihan todellinen ja tärkeä asia, joka kaikkien pitäisi ottaa huomioon. Joten tee itsellesi palvelus ja mene luontoon. Tulet varmasti huomaamaan positiiviset vaikutukset olossasi.

 
marina tunnus2.jpg